NITRIANSKA BLATNICA: Obec nechce pomaly vymierať, stavia nové byty

14.07.2012 Topoľčany

Nitrianska Blatnica 14. júla (TASR) – Obec Nitrianska Blatnica v okrese Topoľčany chce zabrániť postupnému znižovaniu počtu svojich obyvateľov. Udržať si súčasných Nitrianskoblatničanov a zároveň prilákať nových ľudí majú nové nájomné byty, ktoré chce obec vybudovať v atraktívnej lokalite neďaleko školy a historického parku.

„Od roku 2007 zaznamenávame pokles počtu obyvateľov. Z počtu 1223 klesol na dnešnú úroveň 1179 obyvateľov, pričom tento trend naďalej pokračuje. Nejde ani tak o sťahovanie ľudí, ale skôr o postupné vymieranie. Jednoducho zomiera viac ľudí, ako sa ich narodí. Naša základná škola má kapacitu 260 detí a dnes ju navštevuje 130 žiakov, preto sme sa rozhodli pripraviť výstavbu nájomných bytov, v ktorých by sme ľuďom ponúkli bývanie,“ uviedol starosta obce Michal Toman.

Obec chce postaviť štyri domy, pričom v každom bude deväť bytov. Stáť budú v bývalej družstevnej záhrade, v atraktívnom prostredí s výhľadom na pohorie Považského Inovca, neďaleko parku a základnej školy. Celkové náklady dosiahnu 1.540.000 eur. Podľa Tomana by sa výstavba bytov mala začať už koncom tohto leta. Samotné stavebné práce by potom mali trvať 14 mesiacov. Nezáujmu o bývanie v nových bytoch sa neobáva. „Naozaj sme sa snažili vybrať atraktívnu lokalitu. Okrem toho tu máme veľkú stolársku firmu, ktorá zamestnáva 250 ľudí z celého okolia. Myslím, že mnohí z nich uvítajú možnosť bývať v nových bytoch v Nitrianskej Blatnici,“ dodal starosta.
 

Vyberte región